Activitats i Actualitats

Primeres arribades a Palamós

17 d’oct. 2017, 9:34 publicada per Marta Ruiz

El nostre tan esperat viatge a Palamós ja arriba! El grup sencer sortirà de Rheda-Wiedenbrück aquest divendres 20 de setembre, i arribarem dissabte al migdia.
Tot i això, hi ha hagut alguns afortunats que han marxat abans i ja són a la ciutat catalana. Des d'allà, ens envien una foto perquè puguem veure com s'ho passen de bé! Esperem que estiguin gaudint de les tan merescudes vacances, dels últims rajos de sol estiuencs i que estiguin aprofitant per visitar molts llocs fabulosos de la Costa Brava :)

Voluntària europea, un pilar valuós - Article al diari "Die Glocke"

13 de juny 2017, 7:17 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 17 de gen. 2018, 8:46 per Felix Winkelnkemper ]

Voluntària europea, un pilar valuós

Rheda-Wiedenbrück (gl). Quan el club de bàsquet DJK Rheda organitzen un torneig, la Núria en forma activament part. La jova voluntària europea de Catalunya participa des de l’agost del 2016 en un servei de voluntariat al club de DJK Rheda i és un pilar valuós per l’equip organitzatiu. Aviat s’acaba el seu projecte a la ciutat.

 

Després d’assistir en un curs intensiu d’alemany, la jova de 23 anys, nascuda a Santa Coloma de Farners, se’n surt bé en totes les tasques que se li adjudiquen, ja sigui pel torneig del sots-12, a l’oficina, a les hores de monitora a l’escola Einstein-Gymnasium i també, en la preparació de diversos esdeveniments.

A part de la vessant esportiva, és de gran ajuda al club pels intercanvis amb la ciutat agermanada Palamós. La Núria Planiol va viatjar juntament amb els joves cap a Catalunya, on fou una irrenunciable traductora. Per petites i grans preguntes va poder ajudar ràpidament i sense complicacions als joves. De fet, allà també ha après molt per si mateixa: “És realment interessant, anar de viatge a casa i viure-ho a través dels ulls d’una turista”, s’alegrava de la valorosa experiència amb els joves esportistes. Aquesta experiència la podrà reviure aquest diumenge ja que serà la amfitriona del “Weltreise durch Wohnzimmer” i podrà apropar els participants de Rheda-Wiedenbrück a la seva Catalunya.

A més a més, la voluntària valora positivament l’experiència del curs de conversació en espanyol, que també forma part de les seves tasques. Entre d’altres, també s’ha aprofitat les seves aficions de la creativitat i la fotografia per l’elaboració de flyers o d’altres per al club.

L’Özge Erüstün, la cap de departament de DJK, s’alegra del recolzament i lamenta que el temps de la Núria aquí aviat arriba al final. “Hem après increïblement molt d’ella.”

Fins a finals de juliol, els nens i l’equip del sènior femení podran gaudir dels entrenament de la Núria. Després s’haurà acabat el projecte al club DJK. “Potser troba alguna feina a Alemanya i la podem mantenir aquí entre nosaltres”, comenta Erüstün després de l’entrevista oficial.

La Núria no sap ben bé segur, que ve després d’aquest any. Tornar a Catalunya és una opció ben pensada però també li agradaria allargar l’estada a Alemanya. La jova, que ha estudiat química, busca una oferta de feina en qualsevol dels dos països.

 

Allotjament en família

 

Rheda-Wiedenbrück (gl). “Els nostres voluntaris europeus enriqueixen l’apropament del dos paisos”, assegura l’alcalde Theo Mettenborg. Va conèixer a la Núria Planiol durant el torneig de bàsquet i s’alegra que els voluntaris europeus puguin contribuir regularment en l’agermanament amb Palamós. Des del 1989 les trobades d’agermanament es veuen sempre més recolzades per joves catalans.

La Núria Planiol ha pogut recomenat calurosament la seva posició als seus successors en el voluntariat. I ha tingut el seu efecte, doncs, el club DJK dona la benvinguda als dos voluntaris per l’any vinent. Un jugador de bàsquet i una treballadora social, els dos vinguts de Catalunya, ajudaran al club. L’Özge Erüstün comenta que tot el voluntariat funciona i que per als voluntaris interessats la solicitut a través de l’organització de Jugen für Europa (JfE) no és complicada.

Es busquen famílies que vulguin acollir els voluntaris. La Núria agraeix a la seva família, ambdós professors, la possibilitat de submergir-se en la vida familiar i la cultura alemanya - per exemple, amb excursions a Münster, Quedlingburg o Würzburg. Les famílies poden de ben segur aprofitar-se d’aquest intercanvi. Aquestes també compten amb una petita indemnització per part de JfE.

Qui estigui interessat en acollir a partir de l’agost a un voluntari, pot contactar amb l’Özge Erüstün.


Per aquells qui vulguin llegir-ne la versió original en alemany, poden fer-ho consultant l'enllaç següent: 

Abril 2017 - Núria Planiol

4 de maig 2017, 3:47 publicada per Núria Planiol

Vols saber com m'ha anat el mes d'abril a Rheda-Wiedenbrück? Fes click a l'enllaç!

Allotjament a Rheda-Wiedenbrück

23 d’abr. 2017, 8:08 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 23 d’abr. 2017, 8:13 ]

Us esteu plantejant anar de vacances a Rheda-Wiedenbrück però no sabeu exactament on allotjar-vos? Aquí podeu trobar una bona solució al vostre problema.


Si viatgeu en grup i el que esteu buscant és llogar una casa o una vivenda, podeu buscar a internet “Ferienwohnung a Rheda-Wiedenbrück”. Malauradament, la ciutat no ofereix cap alberg juvenil o càmping.  

Si, en canvi, la vostra idea és allotjar-vos en un hotel, les millors opcions són els hotels Ratskeller i die Sonne, a Wiedenbrück, i, a Rheda, els millors són l’hotel Reute i am Doktorplatz.

A més a més, l’hotel zur Wartburg, Hotel am Wasserturm i Sport Hotel Wiedenbrück poden ser un bon lloc on allotjar-se, si el que busqueu és una oferta més econòmica.Març 2017 - Núria Planiol

23 d’abr. 2017, 7:59 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 23 d’abr. 2017, 23:34 ]

Vols saber com he viscut el mes de març a Rheda-Wiedenbrück? Clicka al link i llegeix!

Entrevista a l'Arnau

2 de març 2017, 1:23 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 2 de març 2017, 1:25 ]

L’Arnau Oriol és un jove de 19 anys de Calonge que actualment viu a Alemanya. Després de tres anys participant en l’intercanvi juvenil entre les ciutats de Palamós i Rheda-Wiedenbrück, s’ha decidit per participar durant 6 mesos en un pràcticum al club de bàsquet de Rheda-Wiedenbrück, DJK Rheda.


Quines han sigut les teves motivacions per emprendre l’aventura?
Doncs vaig acabar el batxillerat el juny passat i tenia ganes de prendre’m un any “lliure” abans de començar la carrera. I, així, poder aprofitar aquest any al màxim per conèixer i viure experiències noves. Concretament, vaig decidir-me per Rheda-Wiedenbrück ja que gràcies als intercanvis, ja m’hi coneixia una mica i em va semblar idoni.

Quines són les teves funcions durant les pràctiques al club DJK Rheda? Explica’ns una mica el teu dia a dia.
Doncs, cada matí faig un curs d’alemany de 20 hores setmanals. I, a la tarda, els dilluns, dimecres i divendres tinc entrenament amb l’equip sènior del club, l’equip on jugo, i als caps de setmanes solem tenir partit. Els dimarts, els dimecres i els dijous entreno als més petits del club, sots-12, i també els sots-14 i els sots-18.  

Quins objectius personals esperes d’aquest temps? Què t’agradaria viure?
El meu objectiu principal és aprendre el màxim de ràpid i el màxim de bé possible l’idioma. Però no només he vingut a viure aquí per aprendre l’idioma, sinó també per conèixer el país, les seves ciutats, la seva cultura i les seves costums. Aquí he conegut gent molt interessant. A part de la vessant més cultural, el fet de poder tornar a jugar a bàsquet, després d’un any de pausa, m’està anant molt bé.

Ja fa un mes que vas arribar aquí a Alemanya, quines són les teves primeres impressions. Què destacaries?
Les meves expectatives s’han complert tal com esperava. El fet de viure en una família i el curs d’alemany que faig cada dia em serveixen per poder millorar cada dia el meu alemany. A la meva classe a vegades el ritme és una mica lent però, no obstant, estic aprenent molt.

I en acabar el teu pràcticum, quins plans de futur tens?
En acabar la meva temporada a Alemanya, m’agradaria estudiar economia a Barcelona. Durant la carrera, m’agradaria poder estudiar l’últim curs a Alemanya i, qui sap, potser allà trobo una bona oferta de feina.

Així, en un futur “llunyà”, et veus vivint a Alemanya?
La veritat és que no em faria res viure fora de Catalunya, però no té per què ser Alemanya. Tenint en compte que parlo tant castellà, com anglès i, ben aviat, un bon alemany, qualsevol país europeu em cridaria l’atenció, si és que allà puc tenir una bona feina.

Febrer 2017 - Núria Planiol

2 de març 2017, 1:17 publicada per Núria Planiol

Vols saber com he viscut el mes de febrer a Rheda-Wiedenbrück? Clicka al link i llegeix!

Entrevista a la Nawel

30 de gen. 2017, 10:31 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 30 de gen. 2017, 10:37 ]


La Nawel Alalli és una jove  de 18 anys que l’agost passat va emprendre l’aventura de participar en un servei de voluntariat europeu (EVS) a Alemanya. Des d’aquell moment, viu amb una família alemanya a Verl, situat a la regió de Nord-Westfàlia  i és també aquí on desenvolupa el seu projecte com a voluntària fins l’estiu vinent.


Com vas conèixer la plataforma EVS?

Tot va començar quan vaig conèixer l’intercanvi cultural entre Palamós i Rheda-Wiedenbrück. Les dues ciutats estan agermanades i els vincles són tan estrets que cada any s’organitza un intercanvi. És a dir, una setmana els catalans viatgen cap a Alemanya i viceversa. Jo vaig poder participar en un dels viatges el setembre del 2015 i és allà on vaig conèixer amb més detalls en què consistia.

 

I Alemanya ha sigut sempre la teva prioritat? Per què?

Sí, Alemanya des d’un bon principi ho era. Ja feia molts anys que m’estava plantejant anar viure-hi una temporada i quan se’m va oferir la oportunitat, no la vaig voler deixar escapar. Vaig dir “Sí, cap a Alemanya”.

 

Com ha sigut l’adaptació a Alemanya? Hi ha alguna costum o tradició que t’hagi cridat l’atenció?

En arribar, tot és nou i fa falta alguns dies per assimilar-ho bé tot però l’adaptació m’ha sigut molt fàcil per què tampoc és tan diferent culturalment parlant. Una cosa que d’entrada em va xocar va ser els horaris de menjar, que són diferents a Espanya. Acostumada a sopar a les 9 o 10 del vespre, quan ho passes a fer a les 6 o 7 del vespre, el cos necessita un temps també d’adaptació. Ara, però, estic molt ben acostumada a aquests horaris i fins i tot començo a pensar que són millors que els espanyols.

 

Què és el que trobes més a faltar quan s’està en un país estranger?

A part de la meva família, a qui trobo molt a faltar, també trobo a faltar a vegades el fet de poder sortir amb les amigues i la comoditat de conèixer com funcionen les coses “a casa” i saber que segur que t’entendran.  Si pogués teletransportar-me, m’agradaria anar un dia cap a Castell d’Aro, passar el dia per allà i llavors tornar aquí, que també s’hi viu molt bé.

 

En què consisteix el teu voluntariat europeu a Verl? Quines són les teves funcions?

Cada voluntariat és un món però tots ells tenen una vessant social. En el meu cas, la meva feina està molt enfocada per a nens i nenes. El nostre centre ofereix un espai on tant els pares i mares com els petits i petites poden gaudir de diverses activitats així com ara jocs, manualitats, intercanvis culturals, etc. A part de la part pràctica, on sempre participo, també treballo parcialment a l’oficina.

 

Què esperes del teu servei de voluntariat europeu?

Després d’aquest any a Alemanya, m’agradaria emportar-me a la maleta la seguretat d’haver pogut conèixer molts llocs d’aquí i les seves particularitats com també la cultura del país. A més a més, també m’emportaria a dins els amics i amigues que he conegut. En un sentit figurat, és clar! I, sobretot, m’agradaria molt poder dominar l’idioma per desmentir aquells qui diguin: “L’alemany és impossible d’aprendre!”

 

I, després del servei de voluntariat europeu, quins són els teus plans? Et veus vivint a Alemanya?

Ara per ara els meus plans de futur s’allunyen d’Alemanya per què la meva intenció és començar la carrera de doble grau en ADE i matemàtiques o simplement ADE a Barcelona. De fet, de bon principi, em vaig prendre aquest any com a un “any sabàtic” per celebrar d’haver acabat el batxillerat i per agafar forces per afrontar la universitat. Tot i així, la meva experiència està sent molt bona i mai es pot dir mai a un futur que encara no s’ha escrit. Gener 2017 - Núria Planiol

25 de gen. 2017, 6:12 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 25 de gen. 2017, 6:12 ]

I així és com està anant el primer mes de l'any a Rheda-Wiedenbrück. Al link de sota podeu llegir sobre la meva aventura. 

2016-2017 Núria Planiol

Article al diari alemany Westfalen-Blatt

11 de gen. 2017, 7:14 publicada per Núria Planiol   [ actualitzat el 11 de gen. 2017, 7:15 ]

El diari regional Westfalen-Blatt va publicar el passat 9 de desembre un article sobre l'intercanvi entre les dues ciutats. Seguidament, s'adjunta el link, on es pot consultar l'article en versió original.


»Hola y bienvenida« im Historischen Rathaus: Noch bis Samstag sind die Besucher aus dem spanischen Städtchen Palamós in Rheda-Wiedenbrück zu Gast. Die Palamós-Freunde bei der DJK Rheda haben den Besuch organisiert. Die Austauschbeziehung besteht seit nun mehr fast 30 Jahren.
Foto conjunta després de la recepció dels catalans a l'històric ajuntament de Wiedenbrück.

1-10 of 33