20 anys d’agermanament Palamós – Rheda-Wiedenbrück

17 de febr. 2015, 16:09 publicada per Felix Winkelnkemper


Febrer 1995 – Febrer 2015

Aquest mes farà vint anys que els alcaldes Feldmann i Ferrer van signar l’agermanament als ajuntaments de Palamós i Rheda-Wiedenbrück en alemany i català.

Durant molts anys, aquest agermanament entre ciutats va ser un veritable model d’èxit. En pocs anys van viatjar prop de 1000 ciutadans de Catalunya cap a Westfàlia i més de 2000 habitants de Rheda-Wiedenbrück cap a Palamós. Moltes trobades per als nens, els joves i les ciutadanes i ciutadans amb menys recursos van subvencionades per la UE per tal d’incentivar la participació ciutadana. Visites a escoles, una visita conjunta al Parlament Europeu a Estrasburg, els programes de la UE Comenius i Erasmus, Servei de Voluntariat Europeu i estàncies d’au-pair - l’agermanament va apropar dues ciutats europees i els seus habitants situats a més de 1500 kilòmetres.

Com a recolzament d’aquesta intensa cooperació van néixer també les associacions Amics de Palamós (Palamósfreunde) a Rheda-Wiedenbrück (com a secció del DJK Rheda) i Palamós Connecta a Palamós. Aquestes associacions d’agermanament no s’han d’entendre mai com a rivals o encara menys com a substitutes del compromís de les dues ciutats, sinó com a enriquiment i complement dels respectius socis. El seu objectiu és, entre d’altres, donar a conèixer l’agermanament entre ciutats a altres associacions i grups. No obstant això, el propòsit no és dur a terme grans esdeveniments, donar visibilitat als programes de la UE, adreçar sol·licituds o integrar-se als estatuts de subvencions europees.

La crisi econòmica a Espanya va ser per a la ciutat de Palamós, malauradament, motiu per deixar d’intensificar els seus contactes europeus i per deixar de buscar la col·laboració més que mai. En lloc d’això, es va aprofitar l’ocasió per desvincular-se totalment del compromís d’agermanament i deixar a Palamós Connecta amb tota la responsabilitat, sense assalariats o finançament. Les subvencions per a dur a terme grans trobades entre ciutats, a les quals ambdues ciutats es van comprometre en el seu temps, no van ser, per descomptat, formalitzades. I pel 2015 es va confirmar, tant davant de les ciutadanes i els ciutadans de Palamós interessats en les associacions d’agermanament, com al novembre també reiteradament a l’ajuntament de Rheda-Wiedenbrück, que no hi haurà celebració commemorativa. En comptes d’això, es va planificar només la visita d’una delegació oficial.

Les associacions d’agermanament no poden certament organitzar grans esdeveniments o entregar propostes de trobades ciutadanes a la UE, però volen donar l’oportunitat a tants joves de Palamós com sigui possible, de fer un viatge d’aniversari a Rheda-Wiedenbrück en el marc de la trobada del DJK Rheda, del 4 al 13 de setembre del 2015. La visita des d’Alemanya s’espera del 2 a l’11 d’octubre per part de Palamós Connecta i els clubs de bàsquet de la Costa Brava. Els interessats en el viatge d’aniversari poden informar-se a Palamós Connecta (www.palamosconnecta.eu, Tel 649 213 195) i Palamosfreunde.
Comments