Palamós Connecta, CE Palamós i CB Vedruna a Rheda-Wiedenbrück

21 de des. 2012, 17:41 publicada per Felix Winkelnkemper   [ actualitzat el 21 de des. 2012, 18:52 ]
Un any més els Palamosins visitaren la població de Rheda-Wiedenbrück amb motiu de l’intercanvi cultural, que durà des de l’1 de Desembre fins el 9 del mateix mes. Després de prop divuit hores de viatge, els quasi cinquanta catalans baixaven de l’autobús, quasi bé rendits, molt puntualment a dos quarts de sis de la tarda. Els joves, jugadors i els organitzadors (tots interessats en la cultura i el “modus vivendi” alemany) foren repartits en famílies quasi inmediatament, que per molts fou el primer contacte amb gent d’aquest país. Afortunadament no va ploure, així que, amb tota
tranquil·litat varen poder visitar (unes hores després) el “Christkindlmarkt” o “Mercat de Nadal” a Wiedenbrück i visitar per primer cop l’Irish Pub “Dublin Road”, que és l’equivalent de Wiedenbrück al nostre “El Castellet”.

L’endemà (diumenge) els palamosins no varen tenir quasi cap activitat programada, excepte les que ja havien preparat les famílies mateixes com regal de benvinguda. Molts explicaven emocionats a l’Irish Pub que havien anat a patinar, que havien fet quelcom diferent del que farien a Palamós.

Dilluns començaven les activitats programades, a un quart de nou, quan els nens alemanys comencen l’escola. Gentilesa de Mc Donald’s de Rheda-Wiedenbrück, vàrem esmorzar (diríem segon esmortzar, perquè a casa ja havien trencat la gana de dormir) i acte seguit anàrem a “Die Welle” (en català: les onades) que és una important piscina a Gütersloh. Compta amb piscines d’onades, un corrent artificial, jacuzzi, piscina exterior i un gran tobogan que va ser l’atració més gaudida pels nostres joves. El mateix dia, després d’anar a dinar a casa, es va visitar els “Feuerwehr”, els bombers de Wiedenbrück. Els nostres varen gaudir d’una visita guiada i explicacions sobre funcionament i equipacions, tant dels bombers com dels camions, els quals eren equipats amb objectes que els varen semblar emocionants i quasi irreals. Aquells camions són quasi una navalla suïssa...

Més tard es va organitzar la recepció oficial, amb totes les famílies, entitats organizadores i participants diversos. Es va oferir un petit aperitiu i begudes als assistents. Finalment es va fer un repartiment de regals entre l’ajuntament i les associacions i entre les mateixes associacions. L’alcalde va convidar a una volta en Tio Vivo a tots els assistents, que és de principis del segle passat i molt elaborat en detalls.

Paral·lelament, Palamós Connecta i Palamósfreunde varen tenir una reunió amb l’alcalde de Rheda-
Wiedenbrück per tal d’expressar la situació i preocupacions actuals de l’agermanament i demanar
ajuda per la vigència i continuïtat de l’intercanvi a l’any 2013. Les dues associacions coincdeixen que no es poden carregar totes les responsabilitats d’un agermanament europeu sobre les espatlles d’associacions sense ànim de lucre. L’alcalde va veure que es necessita recolzament oficial per a dur a terme els intercanvis.

Dimarts, a la mateixa hora , els participants varen visitar la ciutat de Paderborn amb els Palamosfreunde. Allà varen gaudir de la ciutat vella, amb visites guiades i de la visita del Heinz-Nixdorf-Museumsforum, el museu més gran del món sobre ofimàtica i la seva història. Dins de la ciutat varen veure la Catedral, i l’ambient de la ciutat amb l’ambient nadalenc que tant celebren a Alemanya.

L’endemà el grup es dividí, a la mateixa hora: d’una banda els més joves visitaren les intal·lacions de l’ Einstein Gymnasium (institut de Rheda), fent diverses classes de castellà i d’anglès, amb una estona realment didàctica gràcies als professors de castellà Manuel i Ankica. També ens van oferir un esmortzar entre classe i classe, cosa molt a agrair. És realment divertit veure com els nens de deu anys reaccionen quan els expliques què és un tió de nadal!

L’altre grup visità la fàbrica de pa de gingebre o “Lebkuchen” a la “Schulze Lebkuchen” a Borgholzhausen, veient el procès que segueixen aquests dolços tradicionals nadalencs. Seguidament tingueren una visita a Gütersloh.

Aquella mateixa tarda s’organitzà l’entrenament conjunt i partit a l’Einstein Gymnasium: CE Palamós+ C.E. Vedruna- DKJ Rheda. Va ser un partit prou emocionant on fins i tot vàrem guanyar! Cada nit es va anar a l’Irish Pub, per a prendre (els grans) una cervesa i fer-la petar també amb els “petits”.

El dijous passàrem el dia sencer a Colònia, visitant de matí la catedral gratuïtament, una de les més boniques i altes d’Alemanya. També vàrem poder gaudir del Mercat de Nadal que també és un dels més concorreguts del país. Amb molt de fred (realment fred) poc després vàrem anar al Schokoladenmuseum de la casa Lindt, on ens varen mostrar com es fa la xocolata, d’on procedeix. També vàrem poder degustar-la (mitjançant una gran font que va regant xocolata) i visitar un petit hivernacle on tenen diversos arbres i fruites tropicals, amb rellevant importància: el cacau.

Ja l’endemà era quasi l’últim dia d’intercanvi. Era organitzada una visita per Bielefeld al matí per fer una mica de “compres” i visitar una miqueta la ciutat, pels que no hi havien anat encara. Es va retornar a Rheda-Wiedenbrück per tal de dinar i a la tarda vàrem visitar el “Adventskrämchen” que és el mercat de Nadal de Rheda. A la nit es va organitzar una festa de comiat per a tots, amb barbacoa amb música. Totes les famílies es van poder reunir i comentar amb els convidats com havia anat la setmana, fer-la petar i divertir-se després d’una setmana intensa com aquesta.

El dia últim es va llevar més peresós que mai. Tothom, amb un gran cansament, va començar a fer l’equipatge per a sortir a la tarda. Abans varen poder gaudir de l’últim dinar alemany de la setmana. Poc a poc anaven pensant en que això ja s’acabava. Ens vàrem reunir a dos quarts de sis per acomiadar-nos, molt sentits. A les sis varen pujar al bus i un llarg camí de tornada els esperava, amb temps per pensar, per reflexionar, per compartir experiències... Encara que molts es varen
concentrar tant, que varen caure adormits en poc temps...
Christkindlmarkt Wiedenbrück
Irish Pub "Dublin Road"
Bombers
Recepció del Alcalde
Foto del Grup
L'Ajuntament i el Mercat Nadalenc de Paderborn
El Col.legi Einstein
Els participants del partit de basquet
El Museu de Xocolate a Colonia
Participants del Christkindllauf
Festa
Comments