2010-2011 Melisa Recalde

Agermanament entre Rheda -Wiedenbrück i Palamós

Característiques similars entre dues ciutats, mateixa toponímia o vincles històrics són alguns dels diferents motius d’agermanament entre ciutats. No obstant, entre les ciutats de Palamós i Rheda-Wiedenbrück, situada al Nord de la Westfàlia alemanya, va néixer aquest agermanament dels contactes entre el DJK Rheda i Palamós. Aquest grup esportiu viatjava des de 1989 per disputar partits de bàsquet contra l’escola La Salle. Però no va ser fins el novembre de 1994 quan es va fer oficial l’agermanament amb els alcaldes d’aquell moment, el Sr. Feldmann i el Sr. Ferrer. Cal recordar altres persones, la participació i l’ajuda de les quals han estat de vital importància perquè l’agermanament funcioni fins l’actualitat satisfactòriament.

Agraïm a l’Stephan Crass, en Felix Winkelnkemper, en Pepe Navarro, en Joan Danès, l’Anni Vancells, en Toni Sánchez i la Montse Pou, així com a agrupacions o entitats tals com el CE Palamós, la Colla Gegantera, Cant de Taverna, la Coral El Progrès, el Col.legi Ruiz Giménez, el CB Vedruna i l’I.E.S. Palamós, el DJK Rheda, els “Fürstlicher Trompetercorps”, la Coral St. Aegidius, l’Einstein Gymnasium, Palamósfreunde (Amics de Palamós) i Palamós Connecta. No podem oblidar als actuals alcaldes, la Sra. Teresa Ferrès i el Sr.Theo Mettenborg, alcalde de Rheda-Wiedenbrück.

La participació entre ambdues ciutats és molt activa. Cada any, durant el mes d’octubre, els alemanys viatgen a Palamós per visitar el seu port, les seves platges, així com per conèixer Barcelona i Girona, i com no gaudir del bon menjar i ambient al Castellet; al desembre els catalans visiten el mercat de Nadal a la ciutat alemanya, gaudeixen del Glühwein (vi calent), la festa al Centre Cultural Espanyol, entre d’altres activitats.

Quina fred!          
Desembre 2010. Visita a l’estadi Signal Iduna Park a Dortmund.

Els participants, durant aquests intercanvis, s’allotgen en cases de famílies durant una setmana i això els permet conèixer de primera mà els costums i el dia a dia dels locals. I això no és tot! Cal ressaltar que els lligams d’amistat amb les famílies i amics pren força cada any, ja que molts solen repetir o porten anys fent l’intercanvi.


Tothom s’ho passa molt bé als intercanvis! 
Octubre 2010. Visita dels alemanys. Excursió a Barcelona.

Servei de voluntariat europeu   (SVE)

Aquest programa de la Comissió Europea és un servei d’aprenentatge no formal que es duu a terme a un país diferent al del voluntari durant un període de temps que va des de 2 fins a 12 mesos com a màxim.
Les persones voluntàries, les quals tenen entre 18 a 30 anys, milloren o adquireixen competències pel seu desenvolupament educatiu i professional. Tot i que no s’ha d’oblidar la part personal, ja que durant tot aquest temps es viuen experiències úniques, es coneix gent de tot el món, la qual cosa promou la ciutadania activa europea dels i de les joves i que és un dels objectius del programa.

Per realitzar un SVE cal una associació d’enviament i una associació d’acollida. En el meu cas va ser el Consell Comarcal del Gironès i la Volkshochschule Reckenberg-Ems respectivament. Aquesta última és una organització que realitza cursos d’idiomes, esport, art, etc., i des de fa 8 anys envia i acull voluntaris europeus. És en aquesta organització on treballo a les tardes donant suport al projecte de les ciutats agermanades.

Comiat de l‘Stephan Crass. Els 6 voluntaris europeus que la Volkshochschule Reckenberg-Ems 
ha acollit per als seus projectes de l'any 2010-2011. Cinc de Turquia i una de Catalunya.

Alemanya- Catalunya. Diferències culturals?

D’aquí deu dies farà deu mesos que vaig començar el voluntariat, i la veritat que al principi els dies passaven molt a poc a poc. Però aviat vaig conèixer amics a les classes d’alemany i, gràcies al seminari d’arribada al novembre, a molts voluntaris que feien el seu SVE a diversos racons del país. Així, doncs, va començar els meus continus viatges per la geografia alemana els caps de setmana. El tren és caríssim, però hi ha ofertes molt bones si es viatja en grup de fins a cinc persones!

Alguna cosa que mai havia fet a Catalunya era compartir cotxe per a desplaçar-me de un lloc a altre. Aquí és molt comú i no hi ha por de fer-ho. Cada dos caps de setmana busco en una pàgina web algú que viatgi a Berlín i faig 4 hores de viatge amb el cotxe d’alguna persona que no conec fins a la gran ciutat.

Seminari d’arribada a Würzburg (Alemanya)amb voluntaris de França, Turquia, Rússia, 
Polònia, Anglaterra, Hongria, Grècia,etc.

Entre setmana esmorzo amb la família alemanya amb la que visc. L’àpat consisteix en Bröt (pa), Wurstwaren (embotits) i Tee (te). A la tarda, després de la feina, no mengem junts pel meu horari, però la Nele, la gosseta, sempre està atenta per si alguna cosa cau del meu plat al terra... ja sigui salsitxa, pebrots, patates, espagueti o col! Ah! I parlant de menjar...com oblidar el Küchen (pastís) i Kaffee (cafè) a les tardes dels caps de setmana. Això és sagrat!

Una altra cosa a la qual m’he hagut d’adaptar ha sigut a la puntualitat. Però tranquils! Amb la bici no hi ha tràfic i sempre arribo d’hora a on hagi d’anar. Aquí, diguem que he après a anar realment amb bici i ho he hagut de fer perquè tothom la utilitza. Encara me’n recordo dels primers dies i el parell de vegades que em vaig perdre i no sabia com tornar a casa, ja que les cases són molt similars, per no dir iguals.

Ah! També me’n recordo quan vaig caure en ple mes de desembre... que va ser molt fred i amb molta neu. Així que la bici zigzaguejava tot el temps. Però ara, podem dir que estic feta una crack en això!

L’hivern a Alemanya és el que té! Però tothom va amb bici, plogui, nevi, amb el paraigües a la mà, amb el nen a la cadireta especial, de la mà amb el xicot/a, amb el gos, etc... I també als dies tan bonics que fa ultimament.
Es diu que és un país molt fred, i sí que ho és! Però això queda compensat amb l’ambient que hi ha al desembre per Nadal. I quan surts a donar una volta pel poble amb unes bones botes i un bon abric, la fred ja no es nota!
En bici és clar! Ara mateix ho faré jo i de passada em compraré un gelat, que és molt popular aquí... inclós abans que arribi l’estiu.

Com ho fan? No tenen fred? És que són molt freds, dirien alguns! Doncs estan molt equivocats! Jo he conegut a molta gent meravellosa, oberta i amigable durant tot aquest temps! I sens cap dubte trobaré a faltar a totes i cadascuna de les persones que, amb afecte, me han ofert la seva amistat i espero poder torna-los a veure.

Al desembre 2011 es celebraran les Jornades de Palamós i es duran a terme a Rheda-Wiedenbrück. Durant uns dies vindran organitzacions com el Coro Rociero i el grup d’Havaneres "Norai". Tanmateix, es faran workshops de música llatina amb Christopher Guzmán i un taller de pintura a càrrec de Marc Boix. També hi hauran exposicions, xerrades, esport, visites culturals, entre d’altres activitats i d’aquesta manera es continuarà enfortint els lligams entre ambdues ciutats. Caldrà ressaltar la presència de l’Alcaldessa de Palamós i la seva comitiva.

Així doncs...

Fins aviat i gràcies, Rheda-Wiedenbrück!

Comments