Setmana a Palamós

Després de les merescudes vacances, tornem a ser a Rheda-Wiedenbrück!

En aquest post explicaré com va anar l’intercanvi amb la ciutat de Palamós. Com ja sabeu, aprofitant que els escolars tenen dues setmanes de vacances, es va aprofitar per anar del 20 al 28 a la nostra ciutat catalana preferida: Palamós. Potser heu pogut anar veient les fotografies que hem anat publicant a la pàgina de Facebook del Club de Bàsquet i a la pàgina pròpia de l’intercanvi denominada “Palamós+Rheda-Widenbrück”, on vam anar descobrint les diferents activitats que desenvolupàvem. Tot i això, aquí teniu una explicació més detallada :)

Després de passar-nos els últims dies lligant els petits detalls que quedaven per concretar, finalment ens vam trobar tot el grup el divendres 20 al vespre davant l’Einstein Gymnasium. La gent començava a arribar amb maletes, jaquetes ven gruixudes (s’havia girat un vent força fort en les últimes hores), mantes i coixins per fer més agradables les llargues hores de viatge que ens esperaven. Finalment, grans i petits vam pujar a l’autobús que ens hauria de portar a Catalunya. Tothom estava entusiasmat, i les primeres hores van passar ràpid entre bromes, excitació pels dies que vindrien i gran exaltació per retrobar als amics. Tot i això, mica en mica tothom va anar rendint-se al cansament i qui més qui menys feia una capcinada al seient del bus. Com sempre, hi va haver persones que van estar tota la nit despertes, i n’hi va haver d’altres que van dormir les màximes hores que les rialles i crits els van deixar. Personalment, haig de dir que vaig dormir força bé un total de quasi 7 hores despertant-me intermitentment cada vegada que el bus feia les corresponents parades i pauses.... tot i que la verdadera afortunada va ser l’Elif, que va dir que havia dormir 10 hores sense despertar-se en cap moment. Quina sort!

Un cop arribàvem a Palamós, la gent ja estava frisosa per conèixer a les famílies amb qui estarien aquella setmana, i els que repetien d’altres anys emocionats per retrobar als companys. Un cop tots desplegats per les diferents famílies acollidores, el dissabte va passar ràpid ja que tenia l’objectiu que tots poguéssim passar temps amb les famílies i conèixer-nos millor. Diumenge hi havia organitzat una trobada de les dues associacions, per fomentar així que tots poguéssim compartir un espai i uns moments per retrobar-nos, parlar, divertir-nos i passar el dia en família. D’aquesta forma, el dia es va anar allargant entre els suculents menjars que cada família havia aportat per a compartir entre tots, fins que la majoria de nens van decidir aprofitar les pistes d’esport que el Càmping Palamós ens cedia i jugar a futbol, frisbee, voleibol, bàsquet o simplement passejar i fer noves amistats. Mentrestant, els adults seguien parlant i passant una bona estona també, fins que al vespre petits i grans ens vam tornar a retrobar per degustar els bratwurst que els de Rheda-Wiedenbrück havien portat, i les sardines que els Palamosins estaven fent a la brasa.

A partir d’aquí, la setmana va anar rodada: el dilluns vam començar amb els entrenaments de bàsquet al matí, i a la tarda vam poder fer el nostre primer tast de la platja catalana. Tot i que freda, la majoria de joves s’hi van acabar ficant i gaudint dels jocs a la sorra de la platja. Al vespre els joves van realitzar un entrenament conjunt amb el CE Palamós, mentre que els adults vam assistir a una petita recepció de l’alcalde Palamosí, on es van agrair per part de les dues entitats i de l’alcaldia els esforços que es fan en aquests intercanvis i desitjant la seva continuïtat en els anys. L’acte va acabar amb un petit refrigeri, que tots vam degustar. El dimarts els joves van seguir entrenant i gaudint de l’aigua, mentre els adults feien una excursió a Montserrat i als Cellers Torres. A la primera parada del nostre viatge vam poder entrar a la basílica de Montserrat i observar la Moreneta, fer una volta pel Monestir i encaminar-nos cap a Vilafranca. Després d’una parada tècnica per dinar en un restaurant, a la tarda vam realitzar una visita guiada als Cellers Torres. Vam tenir la sort que la visita van poder oferir-nos-la en alemany, així que la gran majoria del grup va poder entendre molt més fàcilment les interessants explicacions que la guia poliglota ens va explicar.

Dimecres el vam dedicar a seguir amb els entrenaments, ja que al vespre es disputaven els partits entre el Sènior i el U18 contra els respectius equips del CE Palamós. Tot i que ambdós equips van jugar molt bé, malauradament no van acabar guanyant. Tot i això, els nois van sortir-ne molt contents per haver pogut jugar contra els equips catalans, i així també conèixer altres formes de jugar.

Finalment la tant esperada excursió va arribar, i el dijous ens vam encaminar cap al bonic poble medieval de Besalú. Vam poder caminar pel seu pont romànic, i perdre’ns per l’entramat de carrerons del seu casc antic. Caminant, alguns vam arribar fins a la seva muralla superior (des d’on es té una vista magnífica de l’icònic pont de Besalú), vam entrar a l’església de Santa Maria, vam rodejar l’antiga sinagoga i vam arribar fins al petit passeig que discorre paral·lel al riu. Un cop retornats al bus, vam continuar direcció els Volcans de la Garrotxa. Després d’arribar a l’entrada del Croscat i haver de tirar enrere per un error tècnic, finalment els valents del grup van seguir caminant fins al volcà de Santa Margarita. Vam gaudir de la meravellosa vista de l’interior del volcà, tot i que això va haver de ser després d’haver-nos recuperat de la difícil pujada que ens deparava el camí. Un cop a l’ermita de Santa Margarita vam descansar una estona, aprofitant per menjar una mica i reposar forces. A la tornada tothom anava molt més descansat ja que venia baixada! El dia no es va acabar aquí, ja que també vam visitar el petit poble de Santa Pau. Vam poder donar una petita passejada pel seu casc antic, incloses les muralles exteriors. Realment, va ser un descobriment aquest encantador poble, ja que no ens esperàvem les boniques vistes des d’una banda del riu, ni tampoc la pintoresca Plaça de la Vila.

Ja per acabar la setmana, divendres al matí fam visitar diferents escoles catalanes. El grup dels joves més grans va visitar l’IES Palamós, mentre que el grup de petits va visitar l’escola de Primària Vila Romà. Jo vaig acompanyar aquest últim grup, i després d’ensenyar-nos tota l‘escola i fer-nos els nens d’una de les classes d’anglès una presentació del seu poble i el seu país en aquest idioma, vam poder compartir una estona amb els noies i noies jugant al joc de les bitlles catalanes. Ens ho vam passar molt bé!! A la tarda (després d’haver fet els últims entrenaments matinals) vam encaminar-nos tot el grup de joves cap a la platja de La Fosca. Allà vam participar tots en unes “Olimpíades”, distribuint-nos per grups i jugant a diferents activitats. Tot i tenir el caràcter olímpic i per tant competitiu, tots els grups van gaudir tant dels moments compartits que ningú va interessar-se pel guanyador dels jocs! Així que vam seguir jugant amb la pilota a la sorra o amb les onades del mar. Al vespre, tots els joves i adults esperaven la “Festa de El Castellet”, així que tots ens vam encaminar amb les nostres millors gales cap al bar. Tot sabíem que era un tipus d’acomiadament amb els altres companys i famílies, així que vam compartir grans moments que hauríem de guardar en el nostre record fins l’intercanvi de l’any següent. Finalment, el dissabte el grup alemany es va tornar a encaminar cap al bus, i després dels acomiadaments de rigor va posar camí cap a Rheda-Wiedenbrück. Tots excepte en Francisco i jo, que vam poder gaudir d’una setmana extra de vacances a casa nostra, aprofitant que les vacances escolars a Alemanya també duraven una setmana més.

Com a conclusió, haig de dir que tot el què em podia haver imaginat i tot el què m’esperava d’aquest intercanvi s’ha quedat curt després d’haver-ho viscut en primera persona. Ha estat una setmana espectacular, plena d’activitats i sorpreses, on m’he sentit especialment acollida tant per la gent de Palamós com per la pròpia gent de Rheda-Wiedenbrück, a qui vaig tenir l’oportunitat de conèixer més a fons. A més, he tingut la sort de conèixer a molta gent, persones que han estat molt amables i disposades a ajudar en tot el què fes falta. Moltes gràcies a tothom, totes i cadascuna de les persones que han participat en aquest intercanvi heu fet que aquesta setmana hagi estat inoblidable. Amb alguns ens tornarem a veure el proper any, i amb els que vindreu en poques setmanes a visitar-nos a Rheda-Wiedenbrück ara ja només em queda dir-vos... Bis Dezember!!